فروش درخت بلوط ایرانی(برودار) / Quercus brantii

بلوط ایرانی یا بَرودار که با نامهای بلوط غربی (West oak) و بلوط زاگرس (Zagros oak) نیز شناخته میشود گونهای از درختان بلوط است که بومی کشورهای ایران، شمال عراق، ارمنستان، شرق ترکیه و سوریه است.
این گونه از بلوط در ایران از شمال غربی تا جنوب شرقی سلسه جبال زاگرس و در تمام جهات و ارتفاعات (از ۴۵۰ متر در گدارلندر مسجد سلیمان گرفته تا ۲۶۰۰ متر از سطح دریا در ارتفاعات لتهکال یاسوج) و روی انواع خاکها گسترش دارد (خاک آهکی را بیشتر میپسندد) که نشانهای از انعطافپذیری بیشتر آن نسبت به دیگر گونههای بلوط در ایران است.

نام های دریگر:
این گونه در زبان فارسی با نام بلوط ایرانی، برو یا برودار نامیده میشود ولی در مناطق مختلف آنرا به اسامی محلی متفاوتی مانند داربرو، شکین، هلوین، بلی و بلو و بلیط(بلیت) میخوانند.
برگ:
برگهای کنگرهدار بلوط ممکن است بیضی شکل یا کشیده و باریک باشند.این درختان دارای تنهای بزرگ هستند و با برگهای فراوانی که دارند ، در تصفیه هوا و سایه افکنی نقش بسزايی دارند.این گیاه در تمام طول سال برگهای خود را حفظ می کند.
ارتفاع:
این درخت ارتفاعی بین 20 تا 27 متر دارد و حدود 8 متر گستردگی این درخت میباشد و قطر تاج آن تا ۳۰ متر میباشد.20 تا 50 سال زمان نیاز است تا درخت کاملا رشد کند.
گل:
گلدهی در ماههای اردیبهشت و خرداد وبذرها بین ماه شهریور تا مهر رسیده میشوندگلها یک پایه میباشند یعنی یا نر هستند یا ماده و گرده افشانی بوسیله باد صورت می گیرد.
عمر:
این گیاه عمری طولانی تا ۱۰۰۰ سال دارد.
خاک:
خاک لومی، ماسه ای ، گچی، مرطوب و خوب زهکشی شده.
آبیاری:
این گیاه به آبیاری زیادی نیاز ندارد و در مقابل خشکسالی مقاوم است.
رطوبت:
این گیاه رطوبت دوست بوده و به طور کلی در جای مرطوب رشد بهتری خواهد داشت.
نور:
بهتر است در محل نیمسایه و یا آفتابی قرار گیرد.
هرس:
اگر خواستید این درخت را هرس کنید در فروردین اقدام کنید.
تکثیر:
بذر اين گروه از بلوطها ، یا بدون دورهی استراحت بوده و یا دورهی استراحت کوتاهی دارند (به جز چند اسثتناء ، كه به محض رسیدن در پاییز قابل کشت هستند).
در گروه بلوطهای سفيد ، میوهها در همان سال اوّل میرسند.
در موقع کاشت ، ابتدا بذرها را درون ظرف آب فرو میبرند و آنهایی را که شناور میمانند ، دور میاندازند ، چون غیر قابل کاشت هستند.
جهت جلوگیری از رشد طولی ریشه ، بهتر است در زیر محل بذرکاری از صفحات سیمی مشبک مسی استفاده نمود (تا بتوان نهال بذری را به راحتی جابجا کرد).
نوک ریشه اصلی به این صفحه برخورد کرده و از رشد باز میماند.
روشهای مختلف پیوند با موفقیت بر روی بلوطها انجام میپذیرد (البته پیوند بلوطهای گروه سفید روی پایههای بلوط سفيد و پیوند بلوطهای گروه سیاه بر روی پایههای بلوط سياه امکانپذیر است).
تکثیر بلوط از راه قلمه زدن یا خوابانیدن معمولا با عدم موفقیت همراه بوده است.
سنجابها و نوعی زاغ نیز تکثیرکننده طبیعی این درخت هستند.
افات و بیماری ها:
این درخت، درختی مقاوم بوده و بیماری خاصی آن را تهدید نمیکند.
انتشار بلوط در ایران:
در ایران بلوط همیشه سبز بیشتر در در دامنــهی رشته کوه زاگــرس میرويـد.
استـــانهای فــارس ، لرستــان ، کهگیـــلــویــه و بویراحمد ، چهار محال و بختیاری و ایلام دارای جنگلهایی از بلوط هستند ، که در نوع خود از بینظیرترین جنگلهای جهان به حساب میآيند.
خواص میوه بلوط:
میوه بلوط دارای نشاسته ، پروتئین ، قندهای مختلف و ماده روغنی میباشد و مانند برگ و پوست این درخت دارای خاصیت درمانی میباشد:
کاربرد درمانی
۱- از میوهٔ خوراکی بلوط برای تقویت بدن ، درمان ضعف عمومی و کم خونی استفاده میشود.
2- دم کردهٔ برگ بلوط ، به مقدار ۲ تا ۵ گرم در روز (به نسبت ۱۰ گرم در لیتر) در درمان خونریزیهای معده و روده و رحم ، درمان ترشحات زنانگی ، و مخصوصا درمان سرطان بسيار مؤثّر است.
3- به دلیل وجود تانن زیاد ، قابض بوده (يعنی مایعات اطراف را به خود جذب میکند) و در اسهالهای آبکی حاد ، دفعات اسهال را کم میکند.
۴- به خاطر ترکیبات فلاونوئیدی خاصيّت ضدّ التهابی دارد ، و این اثر را در مخاط روده ، پوست و بواسیر نشان میدهد.
۵- در درمان آماس زخم دار رودهٔ بزرگ مؤثّر است.
خواص و کاربرد چوب بلوط:
چوب بلوط فشره و محکم بوده و نماد قدرت و استقامت میباشد و از گذشتهی خیلی دور یکی از مهمترین مصالح ساختمانی در اروپای شرقی بوده است.
در گذشته علاوه بر مصرف انبوه الوار بلوط در ساختمانسازی ، از چوب آن برای ساختن کشتیهای بازرگانی و جنگی نيز استفاده گسترده میشده است. همچنين روزگاری از تمام قسمتهای درخت بلوط ، استفادههای پزشکی به عمل میآمده است.
خاصیت قابضکنندگی پوست بلوط ، عامل قطعی درمان اسهالهای شدید میباشد و خاصیت گندزدایی و ضد میکروبی آن برای مداوای عفونتهای گلو تجویز میشود.
چای پوست بلوط یک تقویتکننده است و مخلوط پوست و میوهی درخت بلوط یک پادزهر را به وجود میآورد.
میوه درخت بلوط معمولا برشته و آسیاب شده و از آن قهوه تهیه میكنند.

